Las tres magas de enero: Igualdad, Libertad y Fraternidad-Sororidad, por Mª Ángeles Bustamante Ruano

Tres personajes llamadas “les tres magues de gener” han causado un río de insultos y ridiculizaciones. ¿Cómo es posible que en pleno siglo XXI ocurra algo así?:

1º Da la casualidad que las tres magas fueron representadas por mujeres. Existen ciertos machos alfa que se ponen del revés en cuanto las mujeres tienen un cierto protagonismo; aunque en este caso, sean tres personajes de un cuento.

2º Da la casualidad que los insultos son muy “tradicionales”: putas y gordas. Todxs ellxs tan garantes de la tradición; sexistas ejercientes a tiempo completo.

3º Da la casualidad que las recibió la autoridad local de Valencia. En ese balcón tres mujeres representando a la Igualdad, Libertad y Fraternidad-Sororidad. ¡Que escándalo!, tres representaciones de los pilares que deberían estar presentes en cualquier acción, acto, norma, etc. democráticas en nuestro Estado. La falta de imaginación brilla por su ausencia.

4º Da la casualidad que tiene raíces republicanas. Bueno, les fastidiará mucho; pero la II República existió y, además, era democrática. Las mujeres les debemos mucho a la II República: empezando por aprender a leer, ser maestras,… y acabando por poder votar.

Y además, como si lo anterior fuera poco, se incluyen “Reinas Magas” en algunas poblaciones del Estado, se les ponen unas vestiduras a los Reyes Magos que tela, ¡ay Carmena!. Llegó el acabose, hasta el mismísimo Vaticano, en el que en la misa de Año Nuevo se incluye a una Reina Maga (y joven) también. ¡Ah, por cierto! sobre esto no he oído-leído insultos y rasgaduras de vestiduras…Cuando en un Estado como el nuestro preocupan tanto estas cosas, nos lamentamos: ¡pobre democracia la nuestra!

«Xiquetes i xiquets, mares i pares, autoritats municipals, vos saludem amb uns versos de Maria Beneyto:

Amigues i amics meus de tristor, ací un somriure i una abraçada en aquest jorn, per lliure

Hui València ens acull, novament i estem contentes perquè venim del passat però volem construir amb totes i cadascuna de vosaltres un futur, on el que representem, Llibertat, Igualtat i Fraternitat, visca en els vostres actes de cada dia. No som, el que tenim, som el que sentim. Som el que fem.

Vos portem des del passat el missatge que un físic molt conegut, Albert Einstein ens dedicà, en aquell any de 1937 al Congrés d’Intel·lectuals celebrat a l’hemicicle de l’ajuntament, i que deia que sempre hem de conservar l’esperança de temps millors. Però que hem de treballar, per a construir-los.

Ens diuen magues, però, heu de saber que la màgia només existix perquè la creem entre totes i tots. Som dones sàvies que tenim la capacitat d’escoltar el que s’amaga al vostre interior, i de desitjar-vos el millor per a viure. Teniu grans qualitats que no sempre féu servir, generositat, sentit de la justícia, paciència, fermesa, claredat, empempta, creativitat i constància. Viviu amb persones que vos estimen i a qui estimeu. No defalliu. I ajudeu-nos a crear un món de felicitat i cultura.

Com diu Carmelina Sànchez-Cutillas

Ja arriba l’hivern i Nadal s’acosta..
pastissets de glòria i coca de llardons…
i així tornaran barrejats amb la boira…
la nostra nissaga…el caliu….la joia

A les magues ens ajuden totes les persones que creen bellesa i en s la ofereixen per poder-la compartir. Hem tardat molt en tornar, però en el camí hem escoltat moltes veus que escampem pel món el nostre missatge.

Com la de Rosa Ballester, una artista amiga, que ens regalà unes bellíssimes paraules que un home savi , Àngel Gaos, li dedicà al nostre poble en l’any 1936:

“Si n’hi ha un poble en la terra que és necessàriament partidari de la Igualtat, la llibertat i la Fraternitat és València…una cultura de mars oberts, vital, matisada per mil tonalitats, que és llum i càntics a la vida”
Les Magues hem vingut a trasmetre-vos el nostre missatge per al 2016, un missatge col·laboratiu i solidari, perquè en som tres i ens complementem i sense el que signifiquem juntes no hi haurà progrés,

–Jo, la Igualtat, vos convide a treballar per una vida justa i sense violència.

–Jo, la Fraternitat, la Sororitat, sóc la humanitat en acció, i vos recomane que la solidaritat que ha fet avançar la humanitat, guie els vostres actes,

–Jo, la Llibertat, vos recorde que heu d’usar la llibertat en les vostres vides.

I ja sabeu: la màgia, com la vida, demana una forta dosi d’il·lusió, i de voluntat.

Féu màgia!

 

Más información:

Presentación del cuento en El Micalet.

Semana de la indancia y fiesta de la infancia, El Micalet.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Además